12 Οκτ 2014
0 σχόλια

Η κατάθλιψη «θερίζει» την υφήλιο: Δεύτερη αιτία θανάτου το 2020

Οκτωβρίου 12, 2014
Την μορφή παγκόσμιας επιδημίας έχουν πάρει οι ψυχικές διαταραχές...
με εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από κατάθλιψη. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρουν ότι σε έξι χρόνια η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των καταθλιπτικών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ενώ μέχρι στιγμής νοσούν περισσότεροι από 154 εκατομμύρια άνθρωποι. Μάλιστα, το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στην Γη.

Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές ΕΡΕΥΝΕΣ, λιγότερο από το 50% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και προσφεύγουν στη στήριξη ιατρού. Εξάλλου, ένα ποσοστό 10% έως 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία ανακοινώθηκαν από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που είναι στις 10 Οκτωβρίου.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια». Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή μορφή της ψυχικής ασθένειας, που επηρεάζει περίπου 7 τοις χιλίοις του πληθυσμού των ενηλίκων, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 15-35 ετών. Παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης της είναι χαμηλή, ο επιπολασμός είναι υψηλός λόγω της χρονιότητας. Είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από βαθιές διαταραχές στον τρόπο σκέψης, οι οποίες επηρεάζουν τη γλώσσα, την αντίληψη και την αίσθηση του εαυτού.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την σχιζοφρένεια:

Η σχιζοφρένεια επηρεάζει περίπου 24 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Είναι μια θεραπεύσιμη διαταραχή. Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στα αρχικά της στάδια.
Περισσότερο από το 50% των ατόμων με σχιζοφρένεια δε λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα.
90% των ατόμων με σχιζοφρένεια που μένουν χωρίς θεραπεία κατοικούν στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η φροντίδα των ατόμων με σχιζοφρένεια σε κοινοτικό επίπεδο παρέχεται με την ενεργό συμμετοχή της οικογένειας και της κοινότητας.
Υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές παρεμβάσεις (φαρμακολογικές και ψυχοκοινωνικές) για την σχιζοφρένεια αλλά η πλειονότητα των νοσούντων δεν λαμβάνει θεραπεία και αυτό συμβάλλει στη χρονιότητα της νόσου. Οι κοινωνικές επιπτώσεις της σχιζοφρένειας είναι σοβαρές και εκτείνονται σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Η αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας έχει οικονομικό κόστος αλλά το μεγαλύτερο είναι σε περίπτωση που δεν αντιμετωπίζεται καθώς έρχεται μία σειρά άλλων προβλημάτων ενώ επηρεάζονται και οι απόγονοι των νοσούντων. Το ίδιο ισχύει και για τις προληπτικές παρεμβάσεις που ασφαλώς στοιχίζουν λιγότερο από τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Παρασκευή μέσω του Γραφείου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας και Καινοτόμων Δράσεων και σε συνεργασία με τα τρία Κέντρα Ψυχικής Υγείας, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα ψυχικά νοσήματα και ασθένειες.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., θα λειτουργήσει στην Πλατεία Αριστοτέλους περίπτερο-σταντ ενημέρωσης για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του συγκεκριμένου φορέα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται.. άμεσα από τους αναγνώστες,
και συνεισφέρουν στον μεταξύ τους διάλογο.

Η ελευθερία της γραπτής έκφρασης... είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.

Top