ΕΦΕΤ: Δεν είναι επικίνδυνη, απλά δεν επιτρέπεται στα συγκεκριμένα προϊόντα.Σειρά προϊόντων αλλαντικών αποσύρθηκε από την αγορά έπειτα από ελέγχους κλιμακίων του ΕΦΕΤ, καθώς σε αυτά εντοπίστηκε η χρωστική ουσία Ε120 (κοχενίλη, καρμινικό οξύ, καρμίνες). Πρόκειται για τη «χοιρινή ωμοπλάτη για πίτσα σε φέτες» Aro, βάρους περίπου 1 κιλού, που παράγεται από την εταιρεία
Παράλληλα, η χρωστική ουσία ανιχνεύθηκε και στα προϊόντα: «ΜπέικονCatering Φέτες Snack», «Μπέικον φιλικό», «Μπριζόλα καπνιστή», «Ζαμπόν Μπούτι», «Μπέικον ρολό σε φέτες», «Μπριζόλα Καπνιστή» της Creta Farm, όπως και στα είδη «Γαλοπούλα Βραστή» και «Γαλοπούλα Καπνιστή» της ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.
Η εν λόγω χρωστική ουσία παράγεται έπειτα από σχετική επεξεργασία από σκαθάρια και προσδίδει, όπου προστίθεται, κόκκινο χρώμα. Σύμφωνα με τον κανονισμό 1129/11 της Ε.Ε. υπάρχουν κατηγορίες προϊόντων, όπου η χρήση της μέχρι κάποια ορισμένη ποσότητα επιτρέπεται, όπως παγωτά, μαρμελάδες, ιχθυοπολτός κ.ά. Στα αλλαντικά, η προσθήκη της Ε120 επιτρέπεται κυρίως σε εκείνα που προκύπτουν έπειτα από θερμική ή μη επεξεργασία, π.χ. παριζάκι, λουκάνικο, παστουρμάς, κατά την οποία το παραγόμενο αλλαντικό χάνει το αρχικό του χρώμα.
«Ωστόσο, για αλλαντικά που προέρχονται από ολόκληρα τεμάχια κρέατος, όπως είναι το ζαμπόν, το μπέικον και η χοιρινή ωμοπλάτη, η προσθήκη Ε120 βάσει νομοθεσίας δεν επιτρέπεται» εξηγεί στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος «αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνη ή επιβλαβής ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό».
Η εταιρεία Creta Farm σε ανακοίνωσή της δηλώνει: «Πρόκειται για ένα θέμα καθαρά τεχνικής φύσης, αφού στα συγκεκριμένα προϊόντα και lot πoυ αναφέρονται υπάρχει λανθασμένη επισήμανση ετικέτας, η οποία δεν πρόλαβε να προσαρμοστεί με βάση την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας (6/2013)». Οπως επισημαίνεται, στα συγκεκριμένα προϊόντα το ποσοστό της ανώτατης ημερήσιας πρόσληψης σε Ε120 είναι 5 mg/kg, άρα ένας καταναλωτής με βάρος 75 κιλά πρέπει να καταναλώσει πάνω από 29 κιλά, για να ξεπεράσει το όριο της επιτρεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η Ε120 ως χρωστική ουσία σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες των αλλαντικών δύναται να επιβαρύνει το συκώτι, το ανοσοποιητικό, όπως και το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
Αναδημοσίευση από το www.kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται.. άμεσα από τους αναγνώστες,
και συνεισφέρουν στον μεταξύ τους διάλογο.
Η ελευθερία της γραπτής έκφρασης... είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.