19 Ιουν 2013
0 σχόλια

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, διεθνής πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε ναρκωτικά στην ελληνική επικράτεια και τα διακινούσε περαιτέρω σε διάφορες περιοχές και σε Σωφρονιστικά Καταστήματα

Ιουνίου 19, 2013
Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, διεθνής και πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που εισήγαγε ναρκωτικά στην ελληνική επικράτεια, από την Αλβανία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία και τα διακινούσε περαιτέρω σε διάφορες περιοχές και σε Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.

Σε βάρος των μελών της σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης, της συγκρότησης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών (εμπορία, διακίνηση, κατοχή) και της παράβασης του νόμου περί όπλων και του νόμου περί εκρηκτικών.
Ύστερα από πολύμηνη συστηματική έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον εξήντα (60) άτομα, από τα οποία πενήντα πέντε(55) άνδρες και πέντε (5) γυναίκες, έχοντας διακριτούς ρόλους, συμμετείχαν στην οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή και διαρκή δράση από το Νοέμβριο του 2012.
Πρόκειται για:


πενήντα (50) ημεδαπούς,
πέντε (5) αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας,
τέσσερις (4) αλλοδαπούς, υπηκόους Βουλγαρίας και
μία (1) αλλοδαπή, υπήκοο Ουγγαρίας.
Από το σύνολο των παραπάνω μελών, δεκατρία (13) άτομα είναι έγκλειστα σε Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.
Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται δέκα (10) ακόμα άτομα, σε βάρος των οποίων προκύπτουν κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, τα οποία όμως, δεν αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Τη δράση της οργάνωσης κατηύθυναν πέντε (5) αρχηγικά στελέχη από τα οποία ταυτοποιήθηκαν τα τρία (3). Πρόκειται για έναν 51χρονο ημεδαπό, ο οποίος συνελήφθη, έναν 38χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Βουλγαρίας, έγκλειστο σε Σωφρονιστικό Κατάστημα, έναν ακόμη 38χρονο ομοεθνή του, ο οποίος δε συνελήφθη κι άλλα δύο άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν ταυτοποιήθηκαν μέχρι στιγμής.
Προχθές (17-06-2013) με τη συμμετοχή πέντε (5) Εισαγγελικών Λειτουργών, πραγματοποιήθηκαν σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κατερίνη και Καστοριά, ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις, για τις οποίες διατέθηκαν πενήντα επτά (57) αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας κι ακόμη δεκατρείς (13) αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων.
Στο πλαίσιο αυτών, συνελήφθησαν συνολικά είκοσι πέντε (25) άτομα, από τα οποία τα είκοσι τρία (23) αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για είκοσι τέσσερις (24) ημεδαπούς κι έναν (1) αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας.
Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες (18-06-2013) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.
Όπως διαπιστώθηκε από την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών, τα αρχηγικά στελέχη λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αυτοπροστασίας, για να μην αποκαλυφθούν στις αστυνομικές Αρχές. Πιο συγκεκριμένα, απέφευγαν να μεταβαίνουν οι ίδιοι στα σημεία συνάντησης, όπου πραγματοποιούνταν οι συναλλαγές ναρκωτικών και έστελναν άλλα μέλη της οργάνωσης, τα οποία κατηύθυναν με τηλεφωνικές επικοινωνίες. Η αποστολή των χρηματικών ποσών από τις αγοραπωλησίες των ναρκωτικών, γίνονταν διαμέσου χρηματοπιστωτικών οργανισμών, σε ονόματα τρίτων ατόμων για να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός τους.
Επιπλέον, οι συναλλαγές-αγοραπωλησίες των ναρκωτικών πραγματοποιούνταν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγεται στο σημείο συναλλαγής η ταυτόχρονη ύπαρξη μεγάλων χρηματικών ποσών και ποσοτήτων διακινούμενων ναρκωτικών. Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του διακινητή με τον αγοραστή δινόταν ένα μέρος του χρηματικού ποσού για την παραλαβή των ναρκωτικών, ενώ το υπόλοιπο είτε κατατίθετο σε τραπεζικό λογαριασμό, είτε αποστελλόταν μέσω εταιρείας μεταφοράς χρημάτων.
Σε πολλές περιπτώσεις οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν σε πολυσύχναστους χώρους στάθμευσης οχημάτων μεγάλων πολυκαταστημάτων, έτσι ώστε να μην κινούνται υποψίες. Εκεί οι διακινητές λάμβαναν τα χρήματα από τους αγοραστές και αφού αποχωρούσαν τους ενημέρωναν τηλεφωνικά για τον τόπο εναπόθεσης των ναρκωτικών, που ήταν συνήθως κάποιο χαρακτηριστικό σημείο, όπως πινακίδα σήμανσης στην Π.Α.Θ.Ε.
Τα κέρδη της οργάνωσης από την εγκληματική της δράση, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ.Τα χρήματα κατατίθεντο από μέλη της, είτε κατ’ εντολή των ηγετικών στελεχών τους, είτε με δική τους πρωτοβουλία σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής τους. Άλλες φορές σημαντικά χρηματικά ποσά αποστέλλονταν, μέσω χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε μέλη της οργάνωσης, που κρατούνταν σε Καταστήματα Κράτησης για να καλυφθούν καθημερινές βιοποριστικές τους ανάγκες.
Επιπλέον, μέρος των κερδών αυτών χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη τρεχόντων καθημερινών αναγκών των μελών της οργάνωσης, όπως ενοικίαση αυτοκινήτων, μίσθωση οικημάτων, έξοδα ποινικής διαδικασίας, κάλυψη εξόδων για τις επικοινωνίες μεταξύ των μελών και τη σίτιση τους.
Επισημαίνεται ότι πολλά από αυτά τα χρήματα κατέληγαν σε χώρες και πόλεις του εξωτερικού (Αλβανία – Τίρανα – Άγιοι Σαράντα και άλλες πόλεις, Βουλγαρία – Πετρσίτσι - Σόφια, Σερβία - Βελιγράδι), ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα αρχηγικά στελέχη λάμβαναν μέσω εμβασμάτων, χρηματικά ποσά προερχόμενα επίσης, από το εξωτερικό (Τουρκία -Κωνσταντινούπολη, Ιταλία – Μιλάνο – Ρώμη – Νάπολη και άλλες πόλεις, Μεγάλη Βρετανία - Λίβερπουλ, Ρωσία – Μόσχακαι Βουλγαρία - Πετρίτσι - Σόφια) , γεγονός που καταδεικνύει τη διεθνή δράση της οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι σαράντα πέντε (45) άτομα συναλλάχθηκαν είτε ως καταθέτες, είτε ως παραλήπτες χρηματικών εμβασμάτων με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και διερευνάται το εύρος της συμμετοχής τους στη διακίνηση χρημάτων από την εμπορία ναρκωτικών.
Εκτιμάται ότι η οργάνωση έχει διακινήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον (18) κιλά ηρωίνης, ενώ όπως εξακριβώθηκε, μέλη της, έγκλειστα σε Φυλακές της χώρας, εισήγαγαν στα Καταστήματα Κράτησής τους, παράνομα ποσότητες ηρωίνης, κινητά τηλέφωνα και φορτιστές τηλεφώνων.
Στο πλαίσιο των προχθεσινών αστυνομικών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν είκοσι (20) νομότυπες κατ' οίκον έρευνες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
( 1.226,2) γραμμάρια κάνναβης
(96,8) γραμμάρια ηρωίνης
(7) δενδρύλλια κάνναβης
(500) ναρκωτικά χάπια
(2) φιαλίδια υγρής μεθαδόνη
(0,7) γραμμάρια τριμμάτων βουπρενορφίνης
(5) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
το χρηματικό ποσό των (4.545) ευρώ και (6) λέβα Βουλγαρίας
(139) παραστατικά εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, από τα οποία προκύπτει η διακίνηση χρηματικών ποσών, ύψους (45.000) ευρώ περίπου
(1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
(41) κινητά τηλέφωνα
(37) κάρτες SIM
(2) συσκευές “γουόκι τόκι”
(5) πολυτελή οχήματα, από τα οποία (4) I . X . E . αυτοκίνητα και (1) μοτοσυκλέτα
(3) ξίφη
(4) μαχαίρια
(1) κροτίδα και
(1) χημικό σπρέι.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πολύμηνης αστυνομικής έρευνας για την εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν - σε δεκατρείς (13) διαφορετικές υποθέσεις - δεκαπέντε (15) από τα ήδη αναφερθέντα μέλη της οργάνωσης, ενώ ένα από αυτά ήταν ήδη έγκλειστο σωφρονιστικού καταστήματος.
Οι δεκαπέντε (15) αυτοί συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί στις κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές και από αυτούς είχαν προφυλακιστεί πέντε (5) μέλη της οργάνωσης (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα).
Επίσης, για τις δεκατρείς (13) αυτές υποθέσεις, είχαν κατασχεθεί:
(1.710) γραμμάρια ηρωίνης
(64,7) γραμμάρια κοκαΐνης
(715,2) γραμμάρια κάνναβης
(51) ναρκωτικά δισκία
(5) ζυγαριές ακριβείας
το χρηματικό ποσό των (1.370) ευρώ
πλήθος παραστατικών εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, από τα οποία προκύπτει η διακίνηση χρηματικών ποσών, ύψους (47.000) ευρώ περίπου
(1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
(13) κινητά τηλέφωνα και
(10) κάρτες SIM.
Την προανάκριση της συγκεκριμένης υπόθεσης διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.
Στο πλαίσιο αυτό, ερευνάται περαιτέρω η πολυσχιδής δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο ακριβής τρόπος μεταφοράς και διακίνησης των ναρκωτικών και των χρηματικών ποσών, που χρησιμοποιούσαν ή/και προέρχονταν από τις παράνομες συναλλαγές από Βουλγαρία, Ιταλία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία, αλλά και προς Αλβανία, Βουλγαρία και Σερβία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται.. άμεσα από τους αναγνώστες,
και συνεισφέρουν στον μεταξύ τους διάλογο.

Η ελευθερία της γραπτής έκφρασης... είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.

Top