28 Φεβ 2011
0 σχόλια

Αποκριάτικη εκδήλωση αύριο Τρίτη στο Παιδικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του ΠΟΔΤ

Φεβρουαρίου 28, 2011

20110224_apokries_metamfiesmenoi

Αύριο Τρίτη 1η Μαρτίου, 5.30 μ.μ. στο Παιδικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική δραστηριότητα «Παιδιά... Ελάτε να αποκρέψουμε».
Διοργανώνεται από τον ΠΟΔΤ και στόχο έχει την γνωριμία των μικρών αναγνωστών (παιδιά Α' Β' Γ' Δημοτικού) της ΔΒ, με την Αποκριά και τα έθιμά της.
Γιατί μεταμφιεζόμαστε τις Απόκριες;
Γιατί πειράζουμε ο ένας τον άλλον;
Ποιά έθιμα έκανε ο λαός μας παλιότερα;
Τι κάνουμε εμείς σήμερα;
Γιατί τις αποκριάτικες γιορτές, τις λέμε και Καρναβάλι;
Απορίες των παιδιών που θα τις απαντήσουμε μέσα από την παρουσίαση των εθίμων με την συμμετοχή των παιδιών αλλά και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Επιμέλεια κειμένων, σκωπτικών τραγουδιών και παρουσίαση εθίμων από τον κ. Σωτήριο Ρουσιάκη, υπάλληλο  του ΠΟΔΤ, Φιλόλογο.
Χορηγοί της εκδήλωσης:
  • Εργοστάσιο Αναψυκτικών & Ποτών «ΚΛΙΑΦΑ  Α.Ε»
  • Χαλβαδοποιεία «αφοι ΜΑΤΗ»
  • Ζαχαροπλαστεία «ΓΙΑΝΝΗΣ»
Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί επίσης την Τετάρτη 2 Μαρτίου, 6.30 μ.μ. στην τοπική Κοινότητα Μεγάλων Καλυβίων για τους μικρούς αναγνώστες της εκεί Βιβλιοθήκης, παιδιά Α', Β', Γ' Δημοτικού.
Τα έθιμα των παράξενων αποκριάτικων μεταμφιέσεων στην πατρίδα μας έχουν πολύ παλιές ρίζες και μάλιστα φτάνουν ως την αρχαιότητα. Στις εορτές της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, και στις εορτές του θεού Διονύσου. Αργότερα προστέθηκαν και ανάλογες γιορτές των Ρωμαίων κυρίως δε τα Σατουρνάλια, γιορτές για τον θεό Κρόνο ο οποίος ήταν και θεός του χρόνου.
Στην πατρίδα μας οι μεταμφιέσεις και οι γιορτές στις οποίες αυτές εντάσσονται, τοποθετήθηκαν από τον Χριστιανισμό  στην περίοδο της Αποκριάς, καθώς  ακολουθούσε η αυστηρή περίοδος της Σαρακοστής. Ο λαός τις συνδέει άμεσα με την Άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης και τις συσχετίζουν με το άνθισμα των δέντρων το μεγάλωμα των σιτηρών και την αύξηση των κοπαδιών. Πίστευαν δε ότι εάν για κάποιο λόγο δεν έκαναν αυτά τα αποκριάτικα έθιμα δεν θα πήγαινε καλά η χρονιά. «Αν δεν γίνουν δεν θα βρέξει ο Θεός και θα χαλάσει η σοδειά μας» έλεγαν. Όσοι νέοι συμμετείχαν στο έθιμο  είχαν τον έπαινο και την εκτίμηση όλης της κοινότητας.
Αυτό που συνήθιζε ο λαός μας στις αποκριάτικες μεταμφιέσεις ήταν τα μασκάρεμα με δέρματα ζώων και η χρήση μεγάλων κουδουνιών από τα πρόβατα. Οι μεταμφιεσμένοι αυτοί, φορούν ρούχα παλιά, από βοσκούς και τσομπάνους των βουνών. Κρατούν μεγάλα ραβδιά, μπαστούνια , γκλίτσες . Και σαν να μην  έφταναν αυτά   φορούν ακόμα γούνες , κάπες και δέρματα από ζώα . Έτσι γίνονται τεράστιοι και φοβεροί. Ο κόσμος δεν πρέπει να τους γνωρίζει.  Μουτζουρώνονται, φορούν στο πρόσωπο μαντήλια ή πρόχειρες προσωπίδες  που τις φτιάχνουν οι ίδιοι με δέρματα, χοντρό χαρτόνι , πανί. Αφήνουν μόνο τρύπες για τα μάτια και το στόμα. Και το πιο χαρακτηριστικό στόλισμά τους; Ποιο άλλο τα πολλά και βαριά κουδούνια που περνούν στο λαιμό των προβάτων και των κατσικιών.  Τα δένουν σε μια μεγάλη αρμαθιά και τα περιζώνουν στη μέση τους πάνω από όλη τη μεταμφίεση. Πάνε σε όλα τα σπίτια του χωριού. Χορεύουν και πηδούν ασταμάτητα. Και ξεσηκώνουν τον κόσμο καλώντας τους να συμμετέχουν στην αποκριάτικη γιορτή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται.. άμεσα από τους αναγνώστες,
και συνεισφέρουν στον μεταξύ τους διάλογο.

Η ελευθερία της γραπτής έκφρασης... είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.

Top