12 Απρ 2011
0 σχόλια

Ακτινοβολίες Ασύρματου Τηλεφώνου και Ίντερνετ (Wi-Fi). Είναι ασφαλείς;

Τρίτη, Απριλίου 12, 2011


Πόση ακτινοβολία εκπέμπουν τα ασύρματα μόντεμ του ίντερνετ και τα ασύρματα τηλέφωνα? Υπάρχουν μακροπρόθεσμα επιπτώσεις υγείας?
"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασύρματη τεχνολογία (κινητή τηλεφωνία, δίκτυα WiFi, WiMAX, Bluetooth, ασύρματα τηλέφωνα σταθερής βάσης DECT εκπέμπει Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία που ενδέχεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, προτείνει να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πολιτική της για την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτηρίων, τη μελέτη ασύρματων οικιακών συσκευών, όπως τα δίκτυα WiFi για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τις ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές τύπου «DECT», η χρήση των οποίων έχει γενικευθεί τα τελευταία χρόνια σε δημόσιους χώρους και σε κατοικίες, εκθέτοντας τους πολίτες σε διαρκείς εκπομπές μικροκυμάτων" Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (2008/2211)[i]

Ακτινοβολία Ασύρματου Τηλεφώνου

Τα ασύρματα τηλέφωνα που έχουν επικρατήσει στην αγορά είναι τύπου DECT (= Digital Enhanced Cordless Telecommunications).


Το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου εκπέμπει ακτινοβολία στα 1900MHz μόνο την ώρα που μιλάτε.

Θεωρητικά έχει χαμηλότερη ισχύ από ότι το κινητό σας τηλέφωνο, ωστόσο τα κινητά προσαρμόζουν την ισχύ τους ανάλογα με την απόσταση από την κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης, οι παλμοί της κυματομορφής των ασύρματων τηλεφώνων στα 100Hz θεωρούνται από πολλούς βιολογικά πιο ισχυροί από τους αντίστοιχους της κινητής τηλεφωνίας (στα 217Hz).
Σε αντίθεση με τα ασύρματα και τα κινητά τηλέφωνα που εκπέμπουν περιοδικά, οι βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων εκπέμπουν συνεχώς δημιουργώντας και την μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Η ισχύς των βάσεων κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο τηλεφώνου. Μια τυπική μέγιστη τιμή ισχύος είναι ~250mW (αντίστοιχα για ένα κινητό τηλέφωνο ~2W).

Ακτινοβολία Ασύρματου Ίντερνετ (ασύρματο μόντεμ / ρούτερ – WLAN ή Wi Fi)

Ο δεύτερος πιο συχνός τύπος κεραίας μέσα στα σπίτια είναι το μόντεμ του ασύρματου ίντερνετ (ή αλλιώς ασύρματο ρούτερ ή Wi-Fi ή WLAN = Wireless Local Area Network).
Τα ασύρματα μόντεμ -ρούτερ εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία συχνότητας 2400 ΜΗz και η ισχύς τους κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο. Μια τυπική μέγιστη τιμή ισχύος είναι ~100mW, αλλά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη ανάλογα με τον αν μεταφέρονται δεδομένα ή όχι.

Περισσότερα για το ασύρματο ίντερνετ:

Πότε υπερβαίνονται τα όρια ασφαλούς έκθεσης στις ακτινοβολίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ;

Τα επίσημα όρια έκθεσης στις ασύρματες ακτινοβολίες τα οποία βασίζονται μόνο σε βραχυπρόθεσμες άμεσες επιδράσεις όπως η θέρμανση των ιστών ξεπερνιόνται μόνο στην περίπτωση που κάθεστε πάνω στα ασύρματα τηλέφωνα ή μόντεμ.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διάφοροι επιστημονικοί οργανισμοί βασισμένοι σε πληθώρα ερευνών που δείχνουν επιπτώσεις υγείας από πολύ χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας, έχουν προτείνει νέα όρια ασφαλούς μακροχρόνιας έκθεσης.
100μW/m2 είνσι το όριο που έχει προτείνει για τους εσωτερικούς χώρους o Οργανισμός Αποτίμησης Επιστημών και Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (STOA) και η διεθνής επιστημονική ομάδα Bioinitiative Working Group, η οποία συνόψισε τα μέχρι σήμερα δεδομένα από περισσότερες από 2000 έρευνες για τις επιπτώσεις των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Άλλοι φορείς έχουν προτείνει χαμηλότερα όρια (Ινστιτούτο Βιολογίας Κτιρίων Γερμανίας: 10μW/m2, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Σάλτσμπουργκ: 1μ/W/m2).

Σε δωμάτια με βάσεις ασύρματου τηλεφώνου ή μόντεμ τα επίπεδα ασύρματης ακτινοβολίας συνήθως είναι μεγαλύτερα από 1000μW/m2.
Το όριο των 100μW/m2 ξεπερνιέται συχνά ακόμη και όταν η βάση του ασύρματου τηλεφώνου ή του μόντεμ βρίσκεται σε διπλανά δωμάτια (δικά σας ή του γείτονα).

Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία

Αν και δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες στις επιπτώσεις από τις ακτινοβολίες που εκπέμπουν τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ θεωρείται πιθανό ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αντίστοιχα με τις υπόλοιπες περισσότερο μελετημένες ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων.

Αυτές έχουν συνδεθεί με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α.
"Έχουμε πλέον ξεκάθαρα παρατηρήσει τη χρονική και χωροταξική σύνδεση των ασθενειών με περιπτώσεις γειτονικής εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου, εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου στο ίδιο ή σε διπλανά σπίτια κ.α. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο χρόνιες ασθένειες να βελτιώνονται ή να θεραπεύονται σε σύντομο χρόνο από την μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στο περιβάλλον του ασθενούς" The Freiburger Appeal, Ψήφισμα της Ένωσης Περιβαλλοντικής Ιατρικής Γερμανίας (IGUMED) [ii]
Ειδικά για τα ασύρματα τηλέφωνα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι 220% μεγαλύτερος στους πάνω από δεκαετία χρήστες ασύρματων τηλεφώνων και 440% μεγαλύτερος όταν μιλάνε κρατώντας το τηλέφωνο κυρίως από τη ίδια πλευρά του κεφαλιού(Hardell et al.[iii],[iv]). Μια πρόσφατη έρευνα από την Δρ. Magda Havas δείχνει ότι η ακτινοβολία τους προκαλεί ταχυκαρδία και αρρυθμίες[v].
"Με βάση τα ισχύοντα επιστημονικά στοιχεία, πολλοί ειδικοί στην δημόσια υγεία πιστεύουν ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία καρκίνων στο μέλλον, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης κινητών τηλεφώνων και της αυξημένης έκθεσης του κοινού στα δίκτυα Wi-Fi και τις άλλες ασύρματες τεχνολογίες" Δρ.David Carpenter, καθηγητής σχολής Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Albany, Νέας Υόρκης [vi]
Τα επίπεδα έκθεσης στις ακτινοβολίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ μέσα στα σπίτια συχνά είναι μεγαλύτερα από αυτά που συναντώνται σε κατοικίες απέναντι από κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Τουλάχιστον 5 επιδημιολογικές έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την σημαντική επιδείνωση της υγείας του γειτονικού πληθυσμού (αύξηση των καρκίνων, αϋπνίας, πονοκεφάλων, αδυναμίας συγκέντρωσης, απώλειας μνήμης, διαταραχών όρασης και ακοής, ναυτίας, ευερεθιστότητας, δερματικών, καρδιοαγγειακών και κινητικών προβλημάτων).
Αφού δεν θέλετε μια κεραία απέναντι από το σπίτι σας, γιατί να έχετε κεραίες μέσα σε αυτό?

Συμβουλές Μείωσης της έκθεσης στις ακτινοβολίες από ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ

  • αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο με ενσύρματο (το οποίο λειτουργεί ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, σε αντίθεση με τα ασύρματα τηλέφωνα)
  • ασφαλής εναλλακτική είναι και συγκεκριμένα μοντέλα ασύρματων τηλεφώνων, οι βάσεις των οποίων εκπέμπουν ακτινοβολίες μόνο όταν πραγματοποιείτε κλήσεις
  • αντικαταστήστε την ασύρματη σύνδεση του ίντερνετ με ενσύρματη, χρησιμοποιώντας καλώδιο δικτύου για να συνδέσετε τον υπολογιστή με το μόντεμ
  • στην περίπτωση μη αντικατάστασης του ασύρματου τηλεφώνου και της ασύρματης σύνδεσης του ίντερνετ, σας συμβουλεύουμε να τα απενεργοποιείτε τουλάχιστον κατά τις βραδινές ώρες (ή τις ώρες ύπνου γενικότερα) και να τα τοποθετήσετε σε σημεία μακριά από χώρους υψηλής χρήσης.
Ακόμα και αν είστε από τους λιγοστούς εναπομείναντες χωρίς ασύρματο τηλέφωνο ή μόντεμ είναι πολύ πιθανό να δέχεστε τις συγκεκριμένες ακτινοβολίες από κάποιο γείτονα σας, ειδικά στην περίπτωση που μένετε σε πολυκατοικία. Μπορείτε να εντοπίσετε πόσα ασύρματα μόντεμ σας ακτινοβολούν, με μια απλή αναζήτηση ασύρματων δικτύων με το κινητό τηλέφωνο σας, το λάπτοπ ή τον Η/Υ σας (αν υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη λειτουργία).
http://www.home-biology.gr/index.php/aktinovolia-asirmata-tilefona-asirmato-internet-wi-fi

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται.. άμεσα από τους αναγνώστες,
και συνεισφέρουν στον μεταξύ τους διάλογο.

Η ελευθερία της γραπτής έκφρασης... είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.

Top